Výroba briket a jejich hlavní výhody

Brikety jsou druh ekologického paliva, vyráběného z biomasy. Nejčastěji se vyrábí z kvalitních čistých dřevěných pilin, hoblin nebo oprané kůry, které vznikají jako vedlejší produkt dřevozpracujícího průmyslu. Dřevní odpady se nejprve podrtí na jemnou frakci, dále se vysuší na minimální vlhkost a nakonec se většinou bez jakéhokoliv pojiva lisují za vysokého tlaku a vysoké teploty do válcových nebo hranatých výlisků o vysoké hustotě. Brikety válcového tvaru mohou být připravovány s dírou uprostřed. Výjimečně se lisují brikety speciálních tvarů.

Briketami lze topit ve všech typech kamen, kotlů na tuhá paliva, krbů a zahradních grilů, apod. Vysoké energetické hodnoty umí nejlépe využít kotle na dřevoplyn, ve kterých se palivo nejprve zplyňuje a teprve potom se plyn spaluje s účinnosti až 90 %. Mezi výhody briket patří mimo jiné i velmi nízký obsah popele.

Brikety se vyrábí v různých tvarech podle technologie výrobce.

Válcové brikety

Válcové brikety se nejčastěji vyrábí o průměru 9 cm a je to asi nejrozšířenější varianta lisování. Brikety jsou vhodné do kotlů a kamen kde se vejde celá i s rezervou. Briketa vydrží hořet nejdéle když zůstane v 1 kuse. Při hoření se naše brikety roztáhnou asi o 1/3. Méně slisované válce můžou zvětšit objem až jednou tolik.

Brikety RUF

Brikety RUF jsou naopak slisované do tvaru cihly. Díky menšímu rozměru jsou vhodnější do menších kotlů a kamen kde se válcová briketa nevleze a musí se lámat a lépe se dávkují do topeniště.

Brikety Pini kay

Brikety Pini kay jsou lisované pod tlakem a velmi vysokou teplotou do tvaru nepravidelného osmiúhelníku. Pomaleji hoří a déle uvolňují teplo. Oproti jiným briketám v topeništi nezvětšují svůj objem proto jsou vhodné zejména do krbů a kachlových kamen.

 

Jaké jsou hlavní výhody briket?

 Brikety nezanášejí komín.

 Popel lze použít na zahrádku.

 1 paleta briket nahradí 3-4 palety skládaného tvrdého dřeva.

 Brikety mají větší hustotu než dřevo. Jsou těžší než voda. Měrná hmotnost vysušeného buku je cca 670 Kg/m3. Brikety mají cca 1150 Kg/m3

 Ve sklepě zaberou méně místa než dřevo.

 Spotřeba briket je kolem 4 tun za sezónu na průměrný rodinný dům.

 Briketám nevadí vzdušná vlhkost. Můžou se skladovat i venku, tam kde se k nim nedostane voda.