Vše, co byste měli vědět o skladování dřevěných pelet

Skladování dřevěných pelet je klíčovým aspektem jejich používání, jelikož správné skladovací podmínky zajišťují zachování kvality, energetické hodnoty a bezpečnosti paliva.

Pelety jsou hygroskopické, což znamená, že snadno pohlcují vlhkost z okolního prostředí. Vysoká vlhkost může vést k jejich rozpadu, ztrátě energetické hodnoty a v extrémních případech k rozvoji plísní a hniloby. Proto je důležité skladovat pelety v suchém a dobře větraném prostoru. Ideální skladovací prostory jsou suché, čisté, bez přístupu přímého slunečního světla, což minimalizuje riziko poškození pelet vlhkostí a UV zářením.

Pro skladování ve velkém se často používají speciálně navržená sila nebo skladovací haly. Tyto prostory musí být navrženy tak, aby chránily pelety před vlhkostí a umožňovaly snadný přístup pro nakládání a vykládání. Je také důležité zajistit, aby byly pelety skladovány odděleně od materiálů, které by mohly způsobit znečištění. Dál je držte také od materiálů hořlavých, jelikož dřevěné pelety samy o sobě představují určité riziko požáru a v případě nesprávné manipulace nebo skladování mohou podněcovat nebo šířit oheň.

Pro menší množství, například pro domácí vytápění, se pelety často dodávají v baleních, která jsou odolná vůči vlhkosti, jako jsou plastové sáčky nebo vaky. Tyto balíčky umožňují také snadnější manipulaci a distribuci, ale stále je třeba je skladovat v suchu a chránit před poškozením, které by mohlo narušit jejich integritu a umožnit vstup vlhkosti. Ideální je uchovávat tyto balené pelety na paletách nebo policích, aby nebyly přímo na zemi, kde by mohla být vyšší vlhkost nebo dokonce riziko záplavy.

Zajištění správných skladovacích podmínek pro dřevěné pelety nejenže zvyšuje jejich bezpečnost a zachovává kvalitu, ale také přispívá k efektivnějšímu a udržitelnějšímu využívání tohoto obnovitelného zdroje energie. Správné skladování také minimalizuje potřebu nadměrné produkce nových pelet, což šetří energii spojenou s jejich výrobou, ale i Vaši peněženku.